Lundberg & Lagerstedt

Google  Web   Lundberg & Lagerstedt

Artikel från Axo Finans om ekonomitips till musiker:

7 smarta ekonomitips till musiker

Att ha ett jobb som musiker är inte något för alla, och det är definitivt inte till för den som har en önskan om att bli rik. Det kan ibland vara både krävande och ekonomiskt tufft att leva av musiken som yrke. Ska du jobba som musiker bör du även göra det av anledningar som ett starkt intresse inom ämnet samt en önskan om att leva på drömmen. Musikerlivet är inte inrutat och inte heller alltid stabilt, och det kräver därför hårt arbete utöver en del smarta ekonomitips. I den här artikeln ska vi försöka ge dig som blivande musiker just detta.

1. Överväg om ett lån kan vara något för dig

Har du behov av extra utrustning eller bokningar, men sliter med att få råd till allt? Är det brådskande? Ibland kan ett lån utan säkerhet vara det som krävs för att du ska kunna hamna på plussidan igen. Det kan vara ett litet lån för att täcka fortlöpande kostnader som du kan ställa mot vad du senare tjänar på spelningar. Välj att låna pengar med en låg ränta med en förnuftig avbetalningsplan på ett, tre eller fem år, som du håller en god översikt över.

2. Se över alla dina utgifter

Om du redan har en del utgifter på grund av mindre lån eller kreditkort, så är det något som kan komma i vägen för en sund ekonomi. Här bör du överväga om det kan löna sig att samla dina lån till fördel av en enda faktura, en lägre ränta och en kortare avbetalningsplan. Här kan du till exempel låta en låneförmedlare hjälpa dig med att jämföra låneerbjudanden så du får det bästa lånet för dig.

3. Lägg undan lite på ett sparkonto varje månad

Det spelar inte så stor roll om du lägger undan 200, 500 eller 1000 kronor varje månad. Många tänker ofta att det inte gör så stor nytta att lägga undan mindre belopp, men om du tänker långsiktigt så blir faktiskt 1000 kronor i månaden 60 000 kronor på fem år.

4. Upprätta ett buffertkonto

Upprätta ett konto där du avsätter lite pengar varje månad. Det här kontot ska bara användas till nödvändiga och oväntade kostnader.

5. Skaffa ett räkningskonto

Upprätta ett räkningskonto där du även ordnar med autogiro på de fasta räkningarna du har. På det sättet slipper du både fakturaavgifter och undviker att glömma de viktigaste räkningarna.

6. Ta med egen mat

Det händer lätt att man blir frestad av att äta ute när man är på en spelning. Men om du tar med egen lunch eller middag kommer du efterhand att kunna spara en del på det. Exempel: Om du äter till rabatterat musikerpris kommer en vanlig middag inklusive dryck kosta omkring 200 kronor. Om du gör det fem gånger i månaden, kommer det slutligen att kosta dig 1000 kronor i månaden. Det är 12 000 kronor om året. Genom att laga egen mat kan du därför lägga undan den tusenlappen och följa punkt 3 på listan.

7. Gör en budget

Här gäller det att prioritera. Gå igenom ditt kontoutdrag för att komma fram till vad du faktiskt lägger pengar på. Gör därefter en budget. Finns det några utgifter du kan skära ner på? Genom att göra en budget får du även en översikt över vad du använder pengarna till, och även vad du inte önskar lägga pengarna på.

Om du följer dessa 7 tips kommer du vara på god väg mot en bättre ekonomi.
Lycka till!

Lundberg & Lagerstedt Gullviva